Therapeuten [België]

Magda Baukeland

Magda Baukeland is psycholoog-psychotherapeut. Zij is medeoprichter van De Sleutel, een organisatie voor preventie en behandeling van drugproblemen in Vlaanderen en Brussel. Zij heeft in deze organisatie diverse directiefuncties bekleed en verschillende psychotherapie opdrachten, zoals groepstherapie, familietherapie, vervuld. Nu werkt zij er deeltijds als staffunctionaris opleiding, en coacht en superviseert zij jonge medewerkers. Zij is opgeleid (1977) als cliëntgerichte psychotherapeut en beoefent dit in individuele sessies. Verder volgde zij diverse opleidingen in systeem- en familietherapie.

Haar opleiding bondingpsychotherapie vervolmaakte zij in New York (1982) en is erkend sinds 1985 als opleider binnen deze vereniging. Samen met haar echtgenoot Johan Maertens heeft zij het Centrum voor Persoon- en Relatietraining (C.P.R.T.) opgericht in 1980 te Damme. Zij leidt er 3 trainingsgroepen per week en geeft individuele therapie en echtpaartherapie. Verder leidt zij workshops in privé centra te Toscolano-Maderno (Gardameer, Italië) sinds 25 jaar en in Lissabon sinds 15 jaar en in diverse andere Europese instituten. Zij vindt de bondingpsychotherapie een diepgaande exploratieve therapiemethode die zich richt op 3 fundamentele peilers: gevoelens, cognitie en gedragsverandering. Recent onderzoek, uitgevoerd o.a. in CPRT in 2006, bevestigt dat de bondingpsychotherapiemethode significante verandering brengt, klachten doet afnemen en bijdraagt tot een veiligere hechtingstijl. Een veilige hechtingstijl is een garantie voor het voorkomen van klachten.

Contact:

Damse Vaart West 10
8340 Damme (BE)
Tel: 050-339 089
E-mail: magda.baukeland@cprt.be
Website: www.cprt.be

Janneke Coolen

Janneke Coolen is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Sinds 1988 heeft ze een eigen praktijk waarin ze werkt met individuele therapie, relatietherapie en sinds 1989 een wekelijkse bondingpsychotherapiegroep in Sint Niklaas.

Haar ervaring is dat bondingtherapie een heel eigen, unieke ingang geeft om naar je eigen levensgeschiedenis te kijken. De technieken helpen je om, via het uiten van huidige emoties, op het spoor te komen van oude (vaak grotendeels onbewuste) emoties en houdingen of ideeën over jezelf. Dit geeft nieuwe inzichten in hoe het verleden nog steeds in je leven doorspeelt, op een manier die niet via gesprekstherapie bereikt kan worden. De veilige interacties in de groep geven ook bijkomende mogelijkheden om jezelf beter te leren kennen en te experimenteren met nieuwe gedragswijzen.

Contact:

Cedronbeekstraat 18
9190 Stekene (BE)
Tel.:03 779 69 27

Bereikbaar ma. t/m do. ’s morgens tussen 8.00 uur en 8.30 uur

E-mail: janneke.coolen@skynet.be
Website: www.psycholoog.be/janneke.coolen

Johan Maertens

Johan Maertens is psycholoog-psychotherapeut. Hij stichtte in 1974 De Sleutel  en was  algemeen directeur van het netwerk De Sleutel tot 2008. De Sleutel is een organisatie voor preventie en behandeling van drugproblemen in Vlaanderen en Brussel. Hij is er nu senior advisor. Nadien engageerde hij zich voor het Internationaal netwerk van de Broeders van Liefde, dat hij ook vertegenwoordigt in de UN (2007), en voor  het International Friends Committee supporting Human Rights for Mental Health (2008). Hij is stichter en board member van de International Council for Inter-religious cooperation (2009), een organisatie die zich inzet om inter-religieuze spanning te voorkomen of op te lossen. Therapeutisch is hij is opgeleid in de Client-centered therapie (1975) als groepstherapeut en in de bondingpsychotherapie (1982, NY), waarvoor hij ook als opleider is erkend. Hij was stichtend voorzitter van de Europese vereniging voor Bondingpsychotherapie en voorzitter van de Vlaams-Nederlandse vereniging voor Bondingpsychotherapie. Hij integreerde beide opleidingen in de behandeling van verslaving en in zijn werk  als psychotherapeut in het Centrum voor Persoons- en Relatietraining te Damme (België, 1979), dat hij oprichtte samen met zijn echtgenote Magda Baukeland. Hij leidt workshops en trainingen in Toscolano-Maderno (Lago di Garda,Italië) en in Lisboa. Hij is overtuigd van de meerwaarde, die de methode biedt bij het verwerken van oude trauma’s, die gehechtheid en geluk in de weg staan, zowel op het individuele vlak, in relaties als in grotere groepen en gemeenschappen. De werkwijze van de Bondingpsychotherapie sluit naadloos aan bij de laatste bevindingen in verband met gehechtheid en de biochemie van emoties en geluk. De resultaten van Bondingpsychotherapie werden in het centrum onderzocht in 2006, ze blijken significant positief.

Contact:

Damse Vaart West 10
8340 Damme (BE)
Tel: 050-339 089
E-mail: johan.maertens@cprt.be 
Website: www.cprt.be

Johanna Martens

Johanna Martens is Doctor in de Psychologie, psychotherapeut en opleider in de psychotherapie. Zij genoot opleiding in de Cliëntgerichte-Experiëntiële psychotherapie (KULeuven) en in de Bonding psychotherapie (ISBP). Zij heeft een aanbod voor individuele, relatie- en groepspsychotherapie voor volwassenen. Je kunt bij haar terecht voor diverse psychologische problematiek. Sedert enkele jaren heeft zij ook interesse voor spiritualiteit en creativiteit. Zij raakte destijds geboeid door Bondingpsychotherapie vanuit ruimere aanpak in vergelijking met gewone gesprekstherapie. De lichamelijke aanraking, de mogelijkheid om voluit emoties te uiten, de aandacht voor het optimaliseren van denkpatronen en hechtingsstijlen horen immers bij het aanbod van de bondingpsychotherapie. Jo heeft ervaring met bondinggroepen in de therapeutische gemeenschap voor drugsverslaafden (waarvan zij binnenkort afscheid neemt) en in haar privé praktijk. Je kunt bij haar terecht in een wekelijkse bondinggroep, een bondingweekend of voor opleiding en supervisie in het kader van je opleiding bondingpsychotherapie. Jo woont en werkt nabij de stad Leuven in België.

Contact:

Tel: 016-470 220 (BE)
Email: johanna.martens19@gmail.com 

Patrick Vanassche

Patrick Vanassche is van basisopleiding verpleegkundige met nadien bijscholing in criminologie en contextuele therapie. Na 10 jaren werk in de psychiatrische kliniek startte hij met de opleiding bondingpsychotherapie. Hij is medewerker bij het C.P.R.T. te Damme (BE) en werkt met de methode in de therapeutische gemeenschappen De Sleutel in Gent (BE) en Katarsis te Genk (BE).
In de therapeutische gemeenschap merken we dat jongeren door het leren uiten van hun emoties bij elkaar, de diepere waarde van verbondenheid in vriendschap (her)ontdekken.
Angsten en boosheid verbonden met ervaringen van gemis aan steun en zorg uit de kinderjaren kunnen bewoners leren ontladen en ruimte geven in een veilige, warme omkadering. De leefgroep leeft mee en steunt, waardoor de bewoner aan de realiteit van de vriendschap ‘nu’ een echt houvast kan ontwikkelen. Door de angst om op eigen benen te gaan staan in groep te verwerken worden meestal de familiebanden ook weer hechter. In een beperkt onderzoek stelden we vast dat naarmate hun angst voor dicht contact afnam, de zelfzorg en het zelfvertrouwen significant verbeterde.

Contact:

Dalemstraat 35
3040 Haasrode (BE)
Tel: 016- 402 742

Moniek Van Deile

Moniek Van Deile heeft een lerarenopleiding in sport en biologie gevolgd en heeft vele jaren les gegeven. In 1989 maakte ze kennis met de bondingpsychotherapie. Zowel de lichaamsgerichte technieken, het kunnen uiten van dieperliggende emoties, als de ondersteuning en warmte van de groep spraken haar heel sterk aan. Het zien hoe mensen terug contact krijgen met zichzelf en opnieuw zin krijgen in het leven was een belangrijke motivatie om zelf de opleiding te starten en bondingtherapeut te worden. Zij volgde eveneens een jaaropleiding in de contextuele hulpverlening

Moniek is eveneens secretaris van de Europese en Internationale Vereniging voor Bondingpsychotherapie

 

Contact:

Vier Uitersten 1
8200 Brugge 2 (BE)
Tel: 050-311 562
E-mail: moniekvandeile@hotmail.com 

Mie Verdonck

Mie Verdonck is van basisopleiding ergotherapeute. Vanuit een zoekende en een ervaringsgerichte houding maakte ze zelf kennis met de bondingpsychotherapie. De warme en ingrijpende ervaringen voor zichzelf en het werken als opvoedster in de Bijzondere Jeugdzorg leidden tot de beslissing voor de opleiding van deze therapie. Vanaf 1994 tot heden werkt ze als bondingpsychotherapeute in de Therapeutische Gemeenschap De Sleutel voor drugverslaafden. Sinds een vijftal jaren doet ze dit samen met Patrick Vanassche. De deelnemers van de groep zijn mensen die meestal gedwongen zijn compleet van levensstijl te veranderen. Sinds enige tijd zoekt ze uit hoe deze mensen hun persoonlijke zingeving kunnen ontdekken en een betekenisvolle plaats in de maatschappij kunnen ontwikkelen.

 

Contact: